علمی

خرمالو میوه ی مهاجر

ارسالی توسط : آقای محمد محمدی

از میوه های شاخصی که در پاییز برداشت می شود و وارد بازار می گردد می توان به خرمالو اشاره کرد.

خرمالو درخت بومی ایران نیست و آنچه درباره کشت و کار این گیاه موجود است نشان می دهد این گیاه در چین بوده و مربوط به چندین قرن قبل از میلاد مسیح است.

خرمالو در قرن هفتم میلادی وارد ژاپن، در قرن 14 وارد کره، در قرن 17 میلادی وارد اروپا و در قرن 19 در سراسر دنیا شناخته شد.

خُرمالو درختی ازگیاهان گلداردو لپه ای است که در راسته خلنگ سازان و تیره خرمالوئیان قرار می‌گیرد.

خرمالو رسته‌ای است که تقریباً دارای ۵۰۰–۴۵۰ گونه برگ ریز و درختان همیشه سبز است.

بیشتر این‌گونه‌ها بومی مناطق گرمسیر هستند و تنها تعداد کمی از آن‌ها در آب و هوای معتدل گسترش دارند. گل ها در این گیاهان تک جنس یا دوپایه اند.

گونه خرمالوی دیوسپیروس لوتوس نام های محلی گوناگون دارد و به آن خرمندی، امبرو، اربا، اربه و خرمندیل می گویند.

از چوب سخت و سنگین این گونه برای ساختن ماسوره های نساجی استفاده می شود. گونه دیوسپیروس تومانتوزا در بلوچستان با نام محلی تامیرو شناخته می شود.

گونه دیوسپیروس ویرژینیانا،  به نام خرمالوی ژاپنی در 40 سال قبل وارد ایران شد و در بیشتر نواحی مازندران کاشته شد و گسترش پیدا کرد.

شکل میوه خرمالو بر اساس گونه ای که کاشته شده است ممکن است کروی یا شبیه بلوط باشد.

آنها دو گونه ی گس و غیرگس دارند. میوه های گس تا قبل از پخته شدن گس هستند و وقتی رسیده می شوند شیرین و نرم می گردند.

گونه های غیرگس زمانی که کال هستند کمتر حالت گس دارند و خیلی زود همان حالت گس بودن خود را از دست می دهند و در حالت رسیده بودن سفتی خود را حفظ می کنند.

از گونه های گس می توان به دو گونه ی کره ای و هاچیا  و از گونه های غیر گس می توان به فویو یا خرمالوی ژاپنی، جیرو و هاناگوشو اشاره کرد.

چوب درخت خرمالو با نام آبنوس شناخته می شود، بسیار سنگین و محکم است.

و مغز چوب در چندین گونه گرمسیری به رنگ سیاه براق است.

گونه هایی که مغز چوب سیاه است بیشتر از نظر چوبشان ارزش دارند تا میوه ی آن ها.

برچسب ها
نمایش بیشتر

نوشته های مشابه

پاسخی بگذارید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا
بستن
بستن