علمی

علل ریزش گل و میوه در درختان میوه

محمد محمدی

دلایل زیادی در مورد ریزش میوه درختان قبل از رسیدن وجود دارد.

بی جهت نگران نشوید، ریزش میوه ممکن است طبیعی یا مربوط به آفت یا محیط باشد.

با مشاهده و ارزیابی دقیق می توان علت این ریزش را مشخص نمود و با انجام اقدامات مناسب از ریزش غیر طبیعی درختان جلوگیری نمود.

ریزش طبیعی میوه درختان در اثر بروز برخی تغییرات در مراحل مختلف رشد به وجود می آید.

میوه درختان سیب، گلابی و به در اوایل تابستان معمولا به دفعات کمتر از گیلاس می ریزد.

این ریزش نتیجه عدم توانایی درخت در تامین مواد غذایی برای تعداد زیاد میوه تشکیل شده روی درخت می باشد.

گلدهی خیلی زیاد و گرده افشانی گسترده موجب تولید میوه به تعداد بیش از توان درخت در حفظ فیزیولوژیکی آن می گردد.

درخت در تلاش برای ذخیره انرژی، میوه های اضافی را می اندازد.

اساسا، تنک کردن طبیعی در نتیجه رقابت بین میوه هاست.

عوامل نامساعد محیطی از قبیل سرما،گرما و تغییرات ناگهانی رطوبت موجب ریزش میوه های نارس می شود.

در رابطه با شرایط خاک در اثر آبیاری نامنظم،کمبود عناصر غذایی نیز موجب ریزش میوه درختان می گردد.

تشخیص کمبود عناصر غذایی در صورت بروز چند عنصر غذایی اغلب مشکل می باشد.

تجزیه برگی می تواند به تشخیص کمبود نوع عنصر غذایی کمک نماید.

گاهی در اثر بادبردگی علفکش ها ممکن است ریزش میوه درختان به وجود آید.

خسارت آفات و بیماری ها روی درختان میوه علائم مشخص تولید می کنند.

که با مشاهده علائم فعالیت آفات و بیماری ها می توان به علل ریزش میوه ها پی برد.

علل ریزش برگ و میوه های نارس از درختان

همیشه اختلاف فاحشی بین تعداد گل تشکیل شده روی درختان میوه در بهار و تعداد میوه رسیده به مرحله بلوغ وجود دارد.

برای باغدار در سال کم بار وقتی میوه های کوچک یا نزدیک به رسیدن از درخت می اُفتد موجب ناراحتی می شود.

حتی در سال های پُربار فقط حدود یک تا دو درصد گل ها تبدیل به میوه شده و برای تولید محصول رضایت بخش جهت برداشت می رسند.

برای ریزش بیش از حد میوه درختان دلایلی وجود دارد و این ریزش عامل مهم در تعیین مقدار محصول قابل برداشت می باشد.

همه میوه ها در بیشتر شرایط دچار ریزش مستمر بعد از گلدهی نمی شوند میوه درختان دستخوش دو یا سه موج ریزش می شوند.

وقتی یک میوه کوچک می خواهد از درخت بیفتد در دیواره های اتصالی بین لایه های سلول های دمگل ساقه میوه تغییراتی ایجاد می شود و لایه ریزش به وجود می آید.

این تغییرات تحت کنترل هورمون ها هستند و آنها نیز به نوبه خود تحت تاثیر عوامل دیگر می باشند.

اولین موج ریزش به طور کلی بلافاصله بعد از گلدهی به خاطر عدم لقاح میوه ها صورت می گیرد.

این ریزش معمولا” چند هفته ادامه پیدا می کند و بسته به نوع رقم قبل از تمام شدن این موج ممکن است دچار چند موج ریزش جزئی نیز شود.

باغدار در این مرحله می تواند با فراهم کردن ارقام دگرافشان مناسب و افزایش تعداد کندو زنبور عسل در باغ شدت این موج ریزش را کاهش دهد.

دومین موج اصلی ریزش میوه ها هنگامی اتفاق می اُفتد که میوه ها کوچک و به اندازه یک فندق هستند.

و حدود یک سانتی متری قطر دارند. معمولا” هر چه تعداد گل نسبت به اندازه درخت بیشتر باشد .

در مرحله اول درصد کمی از میوه های کوچک می ریزند و سپس در موج دوم درصد ریزش میوه ها بیشتر می باشد.

باغدار ریزش میوه ها درموج دوم را می تواند از طریق ذیل کاهش دهد.

  1. تامین رطوبت همیشه به اندازه کافی مخصوصا” در ایام آب و هوای گرم و وزش بادهای خشک که موجب تخلیه سریع رطوبت خاک می شود مهم است.
  2. جلوگیری از ایجاد خسارت به ریشه ها به وسیله ادوات کشاورزی یا آب ماندگی یا پوسیدگی ریشه
  3. اطمینان از تامین عناصر غذایی، مخصوصا” ازت مهم می باشد و در این مورد سلامت شاخه و برگ ها و بُنیه رضایت بخش درخت معمولا” راهنمایی خوبی است.
  4. از دادن بیش از اندازه کود شیمیایی خودداری نمائید.

 

نمایش بیشتر

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

برای امنیت، استفاده از سرویس reCAPTCHA گوگل مورد نیاز است که موضوع گوگل است Privacy Policy and Terms of Use.

من با این شرایط موافق هستم .

بستن
بستن