علمی

هرس درختان میوه

نویسنده : محمد محمدی

از برگ ریزان تا اواخر زمستان و اوایل بهار امکان هرس، بسته به شرایط محیط و اقلیم وجود دارد.

هرس حذف یک شاخه یا شاخه های اضا فه بر روی درختان میوه را شامل می شود.

لذا با توجه به این که مواد غذایی ذخیره شده را کاهش می دهد.

رشد بالقوه برگ نیز کاهش می یابد که در اثر این کاهش رشد ریشه نیز کاهش می یابد.

هرس باعث افزایش اندازه میوه می شود.

هرس زیاد پرباری را کاهش می دهد.

شدت هرس بسته به سن، قدرت و نوع درخت تغییر می کند.

درختان مسن با قدرت کم را می توان سنگین تر از درختان جوان و پر قدرت هرس کرد.

جوان کردن دوباره ی درختان مسن بهتر است با تعدادی برش کوچک انجام شود نه تعدادکمی برش بزرگ.

درختان میوه ای که گل های آن  روی شاخه یک سا له به وجود می آیند و میوه های درشت دارند نظیر هلو بهتر از درختانی است که گل های آنها روی اسپورهای مسن تشکیل می شوند.

و میوه های کوچک دارند. مانند گیلاس که به هرس سنگین واکنش نشان می دهد.

در مناطق سرد برای جلوگیری از خشک شدن شاخه ها بایستی هرس را دیرتر انجام داد.

چون در اثر زخمی که در هنگام هرس ایجاد می شود سلول ها  برای ترمیم آن بخش فعالیت کرده و تقسیم انجام می دهند.

در نتیجه مقاومت آنها کاهش می یابد و در اثر سرما از بین می روند و شاخه خشک می شود.

لذا هرس بیش از ۲۰الی ۴۰سانتیمتر در سال مطلوب نبوده و هرس بیش از حد دلیل اصلی رشد خیلی زیاد شاخه هاست.

در گیلاس با توجه به اینکه میوه روی اسپورهای کوتاهی تشکیل می شود و این اسپورها توسط هرس تحریک نمی شوند.

بنابراین هرس چندانی نیاز ندارند.

درختان آلبالوی بالغ به دلیل تمایل به تولید گل های زیاد  به مقدار کمی هرس نیاز دارد.

اغلب ارقام آلو در طول ۱۲ سال اول محصول خوب با هرس کم یا بدون هرس تولید می کنند.

در مورد هلو چون بهترین شاخه های بارده، شاخه های یک ساله هستند سنگین تر از سایر درختان هرس می شوند.

هرس سرشاخه زنی در مورد هلو نتایج مطلوبی دارد.

هرس بادام شبیه هلو ولی با شدت کمتر است چون برای به دست آوردن یک محصول کامل، میوه های خیلی بیشتر روی درخت مورد نیاز است.

هر ۲ یا ۳ سال یک بار هرس شاخه های بزرگ صورت می گیرد.

اما اگر شدید هرس شود میوه های خیلی درشت با تعداد کم تولید می کند.

در انگور با توجه به اینکه میوه ها روی شاخه های سبزی که از روی شاخه های یکساله به وجود می آیند تشکیل می گردند.

شاخه های مسن را بعد از بار دادن از محل انشعاب قطع می کنند.

اگر  هرس زمستانه  دیر انجام شود اشک مو خارج شده که بوته را ضعیف می کند.

در مناطق با خطر سرمای دیررس بهاره هرس دیرتر انجام می شود.

درانگور، ارقامی که در گره های بالایی میوه می دهند(اکثر بی دانه ها) بایستی هرس شاخه بلند روی آنها انجام شود.

یعنی مقدار کمی از شاخه را حذف کرد ولی در ارقامی که در گره های پایین بیشتر میوه می دهند (اکثر دانه دارها)

می توان مقدار بیشتری از شاخه را حذف کرد (هرس شاخه کوتاه). شدت و ضعف هرس شاخه بر اساس تعیین شارژ بوته می باشد.

یکی از روش های هرس زمستانه در انگور هرس گیو یا گوش خرگوشی است.

که در آن از دو شاخه یک ساله کنار هم  یکی را که نزدیکتر به بازو است شدیدا هرس کرده به صورت دو جوانه ای به عنوان جانشین که در سال بعد محصول می دهد.

و دیگری را دورتر از بازو یا تنه است با شدت کمتری هرس کرده که طی سال جاری شاخه های سبز آن میوه می دهد و در اواخر فصل باید حذف گردد.

بهتر است در هرس زمستانه شاخه را بلافاصله از بالای جوانه بریده نشود.

بلکه حدود ۲ سانتیمتر بالای جوانه را باقی گذاشته وگرنه جوانه بالایی خشک خواهد شد.

در هرس درختان میوه رعایت بعضی اصول هرس الزامی است .

توجه داشته باشیم شاخه هایی که زاویه ی باز با تنه دارند رشد رویشی کم دارند.

و تمایل دارند که بیشتر گل تولید کنند و در ضمن شاخه های با زاویه ی باز انعطاف پذیرتر نیز هستند.

اما شاخه های با زاویه تنگ یا رشد عمودی، رشد رویشی بیشتری دارند.

در هسته داران چون تشکیل گل بعد از برداشت میوه انجام می شود.

بنابراین هورمون تولید شده در دانه ها اثری در تشکیل گلها برای سال آینده ندارد.

لذا در هسته داران سال آوری وجود ندارد. برای تولید میوه بیشتر باید تاج درخت تهویه مناسب داشته باشد.

تا شاخه ها و میوه ها نور مناسب دریافت نمایند.

لذا کنترل ارتفاع وتربیت درخت برای این منظور بسیار مهم است.

البته تربیت برای درختان جوان است با انتخاب یا حذف محور و نگهداری شاخه های اصلی وحذف شاخه های ضایع وخشک و بیمار هنگامی که درخت به رشد حداکثر نرسیده و وارد چرخه باردهی نشده انجام می شود.

پاجوش درخت اصلی را ضعیف می کند.

بنابراین یکی دیگر از اهداف فرعی هرس حذف پا جوش ها ست.

باغدارن توجه داشته باشند در مورد درختانی که چند سال هرس نشده اند نباید یکباره هرس شدید انجام دهند.

بلکه این کار به مرور انجام شود. بنابراین  بایستی در هرس کردن به عادت باردهی درخت توجه نمایند .

هرس ریشه در درختان قوی باعث افزایش گل انگیزی می شود چرا که مواد غذایی کمی به شاخه ها رسیده و باعث غالب شدن  رشد زایشی به رشد رویشی می شود.

یاد آوری می گردد باغداران محترم توجه داشته باشند :

جمع آوری ومعدوم کردن شاخه های هرس شده الزامیست چرا که در صورت عدم  جمع آوری احتمال شیوع آفات و بیماریها افزایش خواهد یافت.

برچسب ها
نمایش بیشتر

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

همچنین ببینید

بستن
بستن
بستن